Josefine Andersson riskerade att inte få fortsätta jobbet på Skatteverket eftersom hon saknade gymnasiekompetens. Det var då tanken på att plugga på Komvux väcktes.

– Jag hade tur som fick jobbet från första början men hur länge kan man ha tur?

Hon tog kontakt med studie- och yrkesvägledaren Marie Karlsson på Lärcentrum i Ragunda. Marie tog reda på att Josefine skulle behöva läsa in alla grundämnen och flera ytterligare ämnen, motsvarande 60 veckors heltidsstudier.

– Jag var fortfarande väldigt skoltrött och tänkte ”aldrig i livet”, säger Josefine.

Marie föreslog att hon skulle börja med ett ämne som kändes roligt och Josefine bestämde sig till slut för att ge det ett försök.
I september 2018 började hon studierna och har målmedvetet betat av en kurs i taget, samtidigt som hon arbetat heltid och haft fyra barn hemma. Kontakten med Lärcentrum har varit ovärderlig för Josefine i stöttning och med praktiska saker som att snabbt kunna ändra studietakt.

Sista januari 2020 tog Josefine studenten och blev firad både på jobbet och av familj och vänner. Hon fick åka skoterkälke istället för flak och hade cowboyhatt som studentmössa.

– Det kommer jag inte glömma på länge. Jag är så himla stolt och glad, säger Josefine som till och med överväger högre studier då många tjänster på Skatteverket kräver en högskoleexamen.

– Initialt kände jag tvärt nej, men jag har tänkt om och känner att kanske kan fortsätta läsa. Det trodde jag aldrig om mig själv, säger Josefine.