Välkommen till
Lärcentrum i Östersund

Det är Lärcentrum Östersund som erbjuder och ansvarar för vuxenutbildning i Östersunds kommun. Det är du och dina behov i studierna som är viktigast för oss. Det innebär att du själv väljer vad, hur och när du vill studera – utifrån just din livssituation. Välkommen!

Kursutbud och webbansökan

Aktuella utbildningar finns att söka i webbansökan i Alvis. Inspireras och gör din ansökan dygnet runt!

Kurskatalog/ansökan

Studie- och yrkesvägledning

På Lärcentrum Östersund finns flera studie- och yrkesvägledare. Boka en tid för att prata utbildning och yrkesval.

Läs mer

Betyg och intyg

Om du behöver beställa ett betyg eller ett intyg från din utbildning kan du läsa mer om hur du gör här.

Läs mer

Lärcentrums broschyr

Läs och ladda ned vår broschyr som beskriver vårat utbud och sammanfattar våra tjänster.

Läs vår broschyr

Prövning

Om du vill höja ett redan godkänt betyg kan du göra en prövning.

Läs mer

SFI

Svenska för invandrare för dig som vill lära dig svenska språket

Anmälan

Särskild utbildning för vuxna

För dig som har en funktionsvariation och behöver extra stöd kring dina studier finns ”Särskild utbildning för vuxna”. Anmälan sker till vår studie- och yrkesvägledare.

Blankett för ansökan

Biblioteket i Östersund, Lärcentrums rum

Lärcentrum Östersund har ett eget rum på stadsbiblioteket. Här finns kurslitteratur för dig som studerar.

Mer information om biblioteket

Aktuellt

 • Jultider på Lärcentrum
  Över jul tar vi ledigt några dagar och önskar er alla en riktigt god jul! Vi har stängt för icke bokade besök vecka 52 och vecka 1 och svarstider på mail är något längre under denna period.

 • Lyckad speeddejt mellan restaurangelever och företagen

  Den 25e november arrangerade Lärcentrum tillsammans med JHT en speeddejt mellan företag inom hotell och restaurang och elever från restaurangskolorna på Lernia och JGY. En mycket lyckad träff var kommentarerna från både arbetssökande och företagen. Vi hoppas få se en positiv effekt på detta och ökad rekrytering till företagen. Läs artikeln på www.ostersund.se.
 • Vi öppnar upp för tentamen från 1 oktober

  Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Östersunds kommun ger i frågan om Covid-19 och rådande restriktioner. Från och med 1 oktober öppnar vi därför åter upp för möjligheten att skriva tentamen hos oss på Lärcentrum. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida >>.
 • Digital utbildningsträff 9 september

  Vi arrangerar åter en digital utbildningsträff tillsammans med våra utbildningsanordnare 9 september. Lyssna på anordnarnas utbud, ställ frågor gällande studier, studie- och yrkesvägledning eller annat som rör vuxenutbildning. Utbildningsträffen är öppen för alla och pågår mellan kl 10-12. Du hittar mer information på Facebook och där finns även länken till den digitala träffen. Länk till Facebook.
 • Möjlighet att utfärda slutbetyg i komvux förlängs.
  På grund av covid-19-pandemin är möjligheten att genomgå prövning begränsad i många kommuner och komvux anordnas i huvudsak som distansutbildning. Detta gör det svårt för många elever att hinna få slutbetyg från komvux på gymnasial nivå innan den 1 juli 2021. Regeringen har därför beslutat att ett sådant slutbetyg ska kunna utfärdas till och med den 1 juli 2025.

  Läs mer på Regeringens hemsida >>.

 • Vår hemsida är nu talbar.
  För att öka tillgängligheten är det nu möjligt att få vår hemsida uppläst genom funktionen ”Readspeaker” som finns på varje sida. Du kan välja all text eller enskilda meningar genom att markera eller peka på dem. Du kan även förstora text med ”Readspekar” eller markera text och få den översätta genom Readspeakers popup-meny som du får upp.

 • Ingen drop-in på LärCentrum tills vidare och all vägledning sker via telefon eller som möten online.
  Vi följer kommunens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande restriktioner och vi ber er respektera dessa. Ni kan kontakta oss genom kommunens Kundcenter 063-14 30 00, maila till larcentrum@ostersund.se eller besöka vår hemsida där du även kan boka distansmöten med Studie- och yrkesvägledare. Gäller det CSN-frågor hänvisar vi till 0771-276 000. Läs mer om kommunens riktlinjer gällande Covid-19.

FAQ

 1. För att Studie- och yrkesvägledarna ska kunna behandla din ansökan behöver du bifoga dina tidigare betyg:Slutbetyg från grundskolan (behövs inte om du har betyg från gymnasiet)
  Betyg från gymnasiet (exempel på betygsdokument)
  – avgångsbetyg
  – slutbetyg
  – samlat betygsdokument
  – examensbevis
  – studiebevis
  – utdrag ur betygskatalog
  – gymnasieintyg
  Betyg från kommunal vuxenutbildning/SFI (om du läst i annan kommun än Östersund)OBS! Vi godkänner INTE skärmdumpar från mina meriter på antagning.se
  Ditt betygsdokument måste ha rubrik och utfärdandedatum.Om du söker en yrkesutbildning behöver din ansökan också innehålla ett personligt brev.

Gör webbansökan som om du vore folkbokförd i Östersunds kommun. Se Ansökan steg för steg »

Förutom övriga begärda dokument behöver du också bifoga ett ”personbevis” med folkbokföringsuppgifter från landets myndighet motsvarande Skatteverket i Sverige. Om du är osäker på vilken myndighet som gäller i respektive land så finns en vägledning här.

Om du som elev blivit utsatt för kränkande behandling eller trakasserier vid någon av kommunens vuxenutbildningar, SFI eller Komvux, ska du i första hand vända dig till den som är ansvarig för verksamheten, i vårt fall till rektorn för vuxenutbildningen i Östersund.

Du fyller i ett formulär som sedan skickas till rektorn.

Klicka här för att komma till formuläret >>