Välkommen till
Lärcentrum i Östersund

Det är Lärcentrum Östersund som erbjuder och ansvarar för vuxenutbildning i Östersunds kommun. Det är du och dina behov i studierna som är viktigast för oss. Det innebär att du själv väljer vad, hur och när du vill studera – utifrån just din livssituation. Välkommen!

Information rörande Covid19

Ingen drop-in eller andra fysiska möten/lektioner får ske på Lärcentrum. All kontakt sker via telefon, mail eller genom videomöten. Detta gäller tills vidare. Boka tid för vägledning här >>.

Till alla elever som studerar via kommunal vuxenutbildning i Östersund!

Som ett led i att minska spridningen av Corona-viruset har Östersunds kommun beslutat att undervisning inom den kommunala vuxenutbildningen till stor del ska bedrivas som fjärr-eller distansundervisning. Undantag finns för exempelvis genomförande av praktiska moment i yrkesutbildningar.

För att veta mer om hur detta påverkar just din utbildning ska du kontakta din skola direkt så berättar de mer kring hur undervisningen kommer läggas upp. Kommunal vuxenutbildning innefattar utbildning i svenska för invandrare (Sfi), grundläggande vuxenutbildning och vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna.

Magnus Andersson, Rektor/Enhetschef, Lärcentrum Östersunds kommun

Ansökan

Aktuella utbildningar finns att söka i webbansökan i Alvis. Inspireras och gör din ansökan dygnet runt!

Till Alvis

Studie- och yrkesvägledning

På Lärcentrum Östersund finns flera studie- och yrkesvägledare. Boka en tid för att prata utbildning och yrkesval.

Läs mer

Betyg och intyg

Om du behöver beställa ett betyg eller ett intyg från din utbildning kan du läsa mer om hur du gör här.

Läs mer

Bibliotek

Lärcentrum Östersund har ett eget rum på stadsbiblioteket. Här finns kurslitteratur för dig som studerar.

Mer information om biblioteket

Prövning

Om du vill höja ett redan godkänt betyg kan du göra en prövning.

Läs mer

SFI

Svenska för invandrare för dig som vill lära dig svenska språket

Anmälan

Ansökan Särvux

För dig som har en funktionsvariation och behöver extra stöd kring dina studier finns Särvux. Anmälan sker till vår studie- och yrkesvägledare.

Ladda ner blankett

Aktuellt

 • Viktig information gällande sommaren på Lärcentrum

  Mellan veckorna 27 och 32 har vi begränsad bemanning och därmed lägre grad av service. Frågor som kommer in på mail kommer därför inte kunna garanteras svar under denna period. Självklart kommer vi utifrån bemanning göra allt för att ta hand om inkommande ärenden så fort som möjligt.
  • Lärcentrum behandlar inga ansökningar mellan 5 juli och 2 augusti.
  • Bokningen för vägledning online är stängd och öppnar igen 9 augusti.
  • Om du skall läsa enstaka kurser eller en yrkesutbildning med start i höst måste du ansöka i tid för att vi ska hinna handlägga din ansökan.
   – Ska du läsa en yrkesutbildning i höst hittar du utbildningens sista ansökningsdag i vår kurskatalog online. https://ostersund.alvis.se/
   – Ska du läsa enstaka kurser? För kursstarter under juli & augusti kan Lärcentrum inte längre lämna någon garanti för att du får starta på önskat startdatum.
  • Gör din ansökan på https://ostersund.alvis.se/
  • Tentamensservice är stängd fram till 15 september med anledning av Covid-19. Vid ändring i rekommendationer kan detta för längas.
 • Möjlighet att utfärda slutbetyg i komvux förlängs.
  På grund av covid-19-pandemin är möjligheten att genomgå prövning begränsad i många kommuner och komvux anordnas i huvudsak som distansutbildning. Detta gör det svårt för många elever att hinna få slutbetyg från komvux på gymnasial nivå innan den 1 juli 2021. Regeringen har därför beslutat att ett sådant slutbetyg ska kunna utfärdas till och med den 1 juli 2025.

  Läs mer på Regeringens hemsida >>.

 • Vår hemsida är nu talbar.
  För att öka tillgängligheten är det nu möjligt att få vår hemsida uppläst genom funktionen ”Readspeaker” som finns på varje sida. Du kan välja all text eller enskilda meningar genom att markera eller peka på dem. Du kan även förstora text med ”Readspekar” eller markera text och få den översätta genom Readspeakers popup-meny som du får upp.

 • Ingen drop-in på LärCentrum tills vidare och all vägledning sker via telefon eller som möten online.
  Vi följer kommunens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande restriktioner och vi ber er respektera dessa. Ni kan kontakta oss genom kommunens Kundcenter 063-14 30 00, maila till larcentrum@ostersund.se eller besöka vår hemsida där du även kan boka distansmöten med Studie- och yrkesvägledare. Gäller det CSN-frågor hänvisar vi till 0771-276 000. Läs mer om kommunens riktlinjer gällande Covid-19.

FAQ

 1. För att Studie- och yrkesvägledarna ska kunna behandla din ansökan behöver du bifoga dina tidigare betyg:Slutbetyg från grundskolan (behövs inte om du har betyg från gymnasiet)
  Betyg från gymnasiet (exempel på betygsdokument)
  – avgångsbetyg
  – slutbetyg
  – samlat betygsdokument
  – examensbevis
  – studiebevis
  – utdrag ur betygskatalog
  – gymnasieintyg
  Betyg från kommunal vuxenutbildning/SFI (om du läst i annan kommun än Östersund)OBS! Vi godkänner INTE skärmdumpar från mina meriter på antagning.se
  Ditt betygsdokument måste ha rubrik och utfärdandedatum.Om du söker en yrkesutbildning behöver din ansökan också innehålla ett personligt brev.
Gör webbansökan som om du vore folkbokförd i Östersunds kommun.  Se Ansökan steg för steg »

Förutom övriga begärda dokument behöver du också bifoga ett ”personbevis” med folkbokföringsuppgifter från landets myndighet motsvarande Skatteverket i Sverige.  Om du är osäker på vilken myndighet som gäller i respektive land så finns en vägledning här.

Om du som elev blivit utsatt för kränkande behandling eller trakasserier vid någon av kommunens vuxenutbildningar, SFI eller Komvux, ska du i första hand vända dig till den som är ansvarig för verksamheten, i vårt fall till rektorn för vuxenutbildningen i Östersund.

Du fyller i ett formulär som sedan skickas till rektorn.

Klicka här för att komma till formuläret >>