Välkommen till
Lärcentrum i Östersund

Det är Lärcentrum Östersund som erbjuder och ansvarar för vuxenutbildning i Östersunds kommun. Det är du och dina behov i studierna som är viktigast för oss. Det innebär att du själv väljer vad, hur och när du vill studera – utifrån just din livssituation. Välkommen!

Kursutbud och webbansökan

Aktuella utbildningar finns att söka i webbansökan i Alvis. Inspireras och gör din ansökan dygnet runt!

Kurskatalog/ansökan

Studie- och yrkesvägledning

På Lärcentrum Östersund finns flera studie- och yrkesvägledare. Boka en tid för att prata utbildning och yrkesval.

Läs mer

Betyg och intyg

Om du behöver beställa ett betyg eller ett intyg från din utbildning kan du läsa mer om hur du gör här.

Läs mer

Lärcentrums broschyr

Läs och ladda ned vår broschyr som beskriver vårat utbud och sammanfattar våra tjänster.

Läs vår broschyr

Prövning

Om du vill höja ett redan godkänt betyg kan du göra en prövning.

Läs mer

SFI

Svenska för invandrare för dig som vill lära dig svenska språket

Anmälan

Särskild utbildning för vuxna

För dig som har en funktionsvariation och behöver extra stöd kring dina studier finns ”Särskild utbildning för vuxna”. Anmälan sker till vår studie- och yrkesvägledare.

Blankett för ansökan

Biblioteket i Östersund, Lärcentrums rum

Lärcentrum Östersund har ett eget rum på stadsbiblioteket. Här finns kurslitteratur för dig som studerar.

Mer information om biblioteket

Aktuellt

 • Utbildningar med förlängd ansökningstid

  Nu har vissa av våra yrkesutbildningar förlängd ansökningstid, de startar i augusti och september. På länken ser du en översikt av vilka utbildningar det gäller. >>>

 • Sommartider på Lärcentrum i Östersund

  Under veckorna 28, 29, 30 har vi stängt för besök, men du kan ställa dina frågor via mail och telefon eller boka digitalt möte med studie- och yrkesvägledare.

  Under vecka 31-32 har vi öppet tisdag och torsdag 10-12.
  Från och med vecka 33 återgår vi till normala öppettider.

  Under sommaren har vi låg bemanning och därmed längre svarstider. Men givetvis tar vi som jobbar i sommar hand om inkommande ärenden utifrån prioritering och kunskap i frågan.

  Har kan du ladda ned en fullständigt översikt över tider och datum under sommaren >>>.

 • Lyckad utbildningsmässa på Verket.
  Vi arrangerade 3e maj en utbildningsmässa tillsammans med våra anordnare. Vi kan se tillbaka på en mycket lyckad mässa med engagerade utställare och intresserade besökare. Förhoppningsvis blir detta ett återkommande event, tillsammans med våra digitala utbildningsmässor.

  Här kan du se en glimt från mässan >> 

 • Utbildningsmässa på Verket 3 maj

  Träffa alla våra utbildningsanordnare på plats på Verket i Östersund (Prästgatan 50), mellan 10.00 – 12.30. Låt dig bli inspirerad till studier för jobb eller karriärbyte. Ställ dina frågor direkt till skolorna eller till en studie- och yrkesvägledare som också finns på plats. Förhoppningsvis hittar du din framtida utbildning eller ditt framtida yrke.
 • Nu öppnar vi dörrarna till Kyrkgatan 47
  1 mars öppnar vi åter dörrarna till Kyrkgatan 47 och vår nya reception.
  Öppet: Tisdag-torsdag mellan 10 – 15 (stäng för lunch 12-13).

  I receptionen får du hjälp med enklare frågor, du kan låna en dator för att göra din ansökan eller hjälp med att boka vägledningssamtal.
  Är du i behov av längre samtal och vägledning skall du alltid boka tid hos en studie- och yrkesvägledare.

 • Receptionen öppnar men ingen drop-in på LärCentrum
  Receptionen på Kyrkgatan 47 öppnar 1 mars och har öppet tisdag-torsdag 10-15 (stängt för lunch 12-13), men vi har inte längre någon drop-in för studie- och yrkesvägledning. I receptionen får du hjälp med enklare frågor på plats.

  Du kan även kontakta oss genom kommunens Kundcenter 063-14 30 00, maila till larcentrum@ostersund.se eller besöka vår hemsida där du även kan boka möten med Studie- och yrkesvägledare. Gäller det CSN-frågor hänvisar vi till 0771-276 000.

 • Lyckad speeddejt mellan restaurangelever och företagen

  Den 25e november arrangerade Lärcentrum tillsammans med JHT en speeddejt mellan företag inom hotell och restaurang och elever från restaurangskolorna på Lernia och JGY. En mycket lyckad träff var kommentarerna från både arbetssökande och företagen. Vi hoppas få se en positiv effekt på detta och ökad rekrytering till företagen. Läs artikeln på www.ostersund.se.
 • Vi öppnar upp för tentamen från 1 oktober

  Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Östersunds kommun ger i frågan om Covid-19 och rådande restriktioner. Från och med 1 oktober öppnar vi därför åter upp för möjligheten att skriva tentamen hos oss på Lärcentrum. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida >>.
 • Möjlighet att utfärda slutbetyg i komvux förlängs.
  På grund av covid-19-pandemin är möjligheten att genomgå prövning begränsad i många kommuner och komvux anordnas i huvudsak som distansutbildning. Detta gör det svårt för många elever att hinna få slutbetyg från komvux på gymnasial nivå innan den 1 juli 2021. Regeringen har därför beslutat att ett sådant slutbetyg ska kunna utfärdas till och med den 1 juli 2025.

  Läs mer på Regeringens hemsida >>.

 • Vår hemsida är nu talbar.
  För att öka tillgängligheten är det nu möjligt att få vår hemsida uppläst genom funktionen ”Readspeaker” som finns på varje sida. Du kan välja all text eller enskilda meningar genom att markera eller peka på dem. Du kan även förstora text med ”Readspekar” eller markera text och få den översätta genom Readspeakers popup-meny som du får upp.

FAQ

 1. För att Studie- och yrkesvägledarna ska kunna behandla din ansökan behöver du bifoga dina tidigare betyg:Slutbetyg från grundskolan (behövs inte om du har betyg från gymnasiet)
  Betyg från gymnasiet (exempel på betygsdokument)
  – avgångsbetyg
  – slutbetyg
  – samlat betygsdokument
  – examensbevis
  – studiebevis
  – utdrag ur betygskatalog
  – gymnasieintyg
  Betyg från kommunal vuxenutbildning/SFI (om du läst i annan kommun än Östersund)OBS! Vi godkänner INTE skärmdumpar från mina meriter på antagning.se
  Ditt betygsdokument måste ha rubrik och utfärdandedatum.Om du söker en yrkesutbildning behöver din ansökan också innehålla ett personligt brev.

Gör webbansökan som om du vore folkbokförd i Östersunds kommun. Se Ansökan steg för steg »

Förutom övriga begärda dokument behöver du också bifoga ett ”personbevis” med folkbokföringsuppgifter från landets myndighet motsvarande Skatteverket i Sverige. Om du är osäker på vilken myndighet som gäller i respektive land så finns en vägledning här.

Om du som elev blivit utsatt för kränkande behandling eller trakasserier vid någon av kommunens vuxenutbildningar, SFI eller Komvux, ska du i första hand vända dig till den som är ansvarig för verksamheten, i vårt fall till rektorn för vuxenutbildningen i Östersund.

Du fyller i ett formulär som sedan skickas till rektorn.

Klicka här för att komma till formuläret >>