Nina Nilsson hade varit arbetslös en längre tid när hon kom i kontakt med Lärcentrum i Bergs kommun. Ett rådgivningssamtal ledde till studier på lärlingsprogrammet Aspiranten, en grundläggande gymnasieutbildning där största delen av utbildningen sker på en arbetsplats. I Ninas fall blev det Ica Supermarket i Svenstavik.


– Alla skriftliga uppgifter kopplades till arbetet i butiken och jag fick prova på alla avdelningar, från mejeri till chark och kassa, säger Nina.

När hon inte var i butiken pluggade hon i lokalerna på Fjällgymnasiet och under hela studietiden hade hon kontinuerlig kontakt med Lärcentrum, något Nina minns som en fin tid i hennes liv. Det mesta tyckte hon fungerande bra men var det något hon då önskade att hon sluppit så var det att sitta i kassan.

– Det kändes som så mycket stress med kunder, PLU-nummer och rutiner. Det var helt enkelt för mycket att hålla i huvudet. Men nu är kundmötena det bästa jag vet. Jag blir nån form av soptunna för kundernas alla vardagshistorier och allt de berättar stannar hos mig, säger Nina.

Nina fick jobb i butiken direkt efter avslutad utbildning och har nu jobbat i där sedan 2014.
– Det är det bästa jag gjort, jag trivs så grymt bra, säger Nina. Det är suveränt att ha ett jobba att gå till.